Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΟΙΝΟΤΡΟΠΕΣ

ΟΙΝΟΤΡΟΠΕΣ

Το επίθετό τους κυριολεκτικά σημαίνει αυτές που μεταβάλλονται από νερό σε κρασί. Τούτο όμως, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν ίσχυε για όλες παρά μόνον για την Οινώ.
Οινότρες ή Οινότροφες κατά τον Απολλόδωρο (Επιτ. ΙΙΙ, 10) ήταν οι κόρες του βασιλιά της Δήλου Ανία και της Δωρίππης που άκουγαν στα ονόματα Οινώ, Σπερμώ και Ελαϊς.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Άνιος σύμφωνα με την μυθολογία ήταν υιός του Απόλλωνα και της Ροιώς που αυτή είχε με την σειρά της πατέρα τον Στάφυλο και παππού τον ίδιο τον Διόνυσο. Από τον έρωτά της με τον Δία απέκτησε έναν υιό, τον Αίνιο, όσο όμως ήταν έγκυος ο πατέρας της ο Στάφυλος ο οποίος δεν γνώριζε πως ο εγγονός του είχε πατέρα θεό έβαλε την κόρη του μέσα σε μια λάρνακα και την άφησε στην θάλασσα. Η λάρνακα με την Ροιώ κατά την παράδοση έφτασε στην Εύβοια (ή ακόμη και στην Δήλο) όπου εκεί γεννήθηκε ο Αίνιος, όταν αυτός μεγάλωσε ο θεός τον έφερε στην Δήλο όπου τον έκανε βασιλιά της.
Κάποια στιγμή περνώντας πειρατές από το νησί κουβάλησαν μαζί τους την Δωρίππη, αυτήν την είχαν απαγάγει από την Θράκη και την πούλησαν στον Άνιο αντί ενός ίππου. Μαζί έκαναν τις τρεις κόρες, αυτές τις οποίες προαναφέραμε παραπάνω και τις οποίες ο παππούς τους ο Διόνυσος τις χάρισε κάποιες μαγικές ιδιότητες, στην Οινώ να παράγεί από την γη οίνο, στην Σπερμώ καρπούς και στην Ελαϊδα λάδι.
Μια άλλη παράδοση της αρχαιότητας θέλει τον Αγαμέμνονα με τους αχαιούς να έχουν περάσει από την Δήλο όπου ο βασιλιάς της γνωρίζοντας έναν χρησμό που έλεγε πως μετά από δέκα χρόνια θα καταφέρουν να πορθήσουν την Τροία, τους ζήτησε να μείνουν εκεί για εννέα χρόνια και να τους τρέφουν οι κόρες του με λάδι, καρπούς και κρασί, και να φύγουν τον δέκατο. Οι αχαιοί δεν δέχθηκαν, θέλησαν όμως να πάρουν μαζί τους της κόρες του Ανίου, παρενέβη τότε ο Διόνυσος μεταμορφώνοντας τις εγγονές του σε περιστέρια ή κλήματα αμπέλου πιο σωστά, και σώζοντας τις με αυτόν τον τρόπο.
Πηγή: http://mythiki-anazitisi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου